6/5/08

Ilmu

Betap gembiranya hatiku bila dapat berjumpa dengan Baba Aziz. Semalam beliau baru kembali ke Kelantan. Dalam pertemuan tersebut Baba Aziz telah memberikan Tausiyyah kepada kami yang hadir. Beliau membicarakan perihal ilmu. Ilmu itu terbahagi kepada 3 bahagian:

1) Ilmu akal. Iaitu ilmu yang akan diperolehi melalui akal dan kebanyakan ilmu yang diperolehi dalam pendidikan formal adalah ilmu akal iaitu matematik, bahasa, kemahiran dsb. Termasuk dalam ilmu iniu adalah ilmu usuluddin dan fiqh.

2) Ilmu haal. Iaitu ilmu yang diperolehi melalui pengalaman atau melalui percubaan. Sebagai contoh, minum air teh pastu baru dapat rasa manis. Selagi tak minum, maka manisnya takkan dapat dirasa. Nikmat makan, minum, perkahwinan dan seumpamanya yang melibatkan rasa adalah ilmu haal. ia tidak dapat diungkap oleh kata-kata.

3) Ilmu sirr. Ia adalah ilmu yang diperolehi melalui anugerah Ilahi kepada hamba2 yang bersih hatinya seperti para rasul, nabi dan auliya`nya.
Ilmu sirr ini tidak dapat diperolehi melalui cara lain kecuali melalui mujahadah dalam menghadapi kehidupan dunia ini. Semua yang berlaku dan wujud dialam ini adalah ujian buat kita, sama ada ia baik atau buruk.

No comments: